Aquí he anat posant molts materials, com documents, vídeos, etc, que he anat recollint durant el meu treball de recerca .

16 de gen. 2010

IntroduccióEn la idea de fer aquest tipus de treball de recerca, sempre vaig voler centrar-me en totes aquelles petites històries curioses que la gent tenia per explicar sobre l’època de la Guerra Civil. Com els nens petits que escolten els relats dels seus avis, jo vaig voler assabentar-me dels esdeveniments que van tenir lloc en un període molt fosc de la història del nostre país, una etapa que la majoria dels que la van viure de primera mà no volen recordar.
Jo vaig decidir que seria molt interessant d’explicar totes aquestes curioses històries a la gent que les volgués saber.
A la vegada, també vaig pensar de fer el treball sobre l’antiga Rússia comunista, la URSS, perquè pretenia explicar el que va suposar per a un país que vivia sumit en la misèria del sistema tzarista, el triomf de la revolució de les classes populars i de la lluita per uns ideals de justícia i igualtat.
De tot això, vaig concloure que faria el treball de recerca sobre el PSUC de Blanes, que sumava aquests dos objectius que volia aconseguir.
L’estructuració que he seguit en el meu treball l’he anada decidint a mesura que anava recopilant la informació, ajuntant-la i redactant-la de manera coherent i continuada, ja que hi havia persones que es centraven en un mateix punt de la història des de les seves vivències. Llavors, jo n’he extret els detalls més rellevants i he anat fusionant les històries.
En la primera part del treball, la més teòrica i feixuga, m’he centrat en redactar, amb tota mena de detalls, la història del PSUC de Blanes, començant pel període de la clandestinitat, del qual he anat explicant tota mena d’esdeveniments que duia a terme el partit i que els membres del partit recordaven, sumant-hi els seus testimonis i fusionant-los. Després he seguit pel període democràtic, explicant detalls del període de la transició i analitzant després els resultats obtinguts pels principals partits polítics del poble en cada una de les eleccions municipals, i fixant-me també en quins barris tenia més influència el PSUC.
Com a segona part, he realitzat activitats més pràctiques i ràpides de fer. He realitzat tres entrevistes als membres més importants del partit, Maxi i Francisco Antequera i Joan Salmerón, que han aportat els seus testimonis i els seus punts de vista sobre qüestions molt importants que van succeir durant el període de funcionament del partit i sobre altres assumptes polítics rellevants. A més, també he afegit un apartat d’experiència personal, en la que descric el que va passar en la meva estada a la Festa de EUiA 2009, que es va dur a terme a Montjuic, Barcelona i on vaig conèixer al coordinador general del partit, Cayo Lara. I per últim, he elaborat un glossari de sigles perquè es pugui saber de què o de quin partit es parla en cada moment del treball.
En la realització d’aquest treball m’he topat amb una sèrie de problemes que han dificultat la meva tasca. El primer ha sigut la manca de fonts primàries escrites per a informar-me del que va passar en el període franquista. Això és degut a que, en el seu moment, només es va designar un responsable que arxivés i conservés tots els fulls d’informació i cartells d’actes que s’anessin recollint al llarg del temps. Aquesta persona és Maxi Antequera, i amb aquesta gran responsabilitat, es veia obligat a amagar tots aquests fulls sota d’una rajola de casa seva. El problema va venir quan, abans de la legalització del partit l’any 1977, es va inundar la seva vivenda i tota la informació que disposava el partit es va perdre. No obstant, he pogut tenir accés a la última font d’informació d’aquella època que queda, la memòria dels que van viure aquells anys al peu del canó. Per això, el meu treball es basa, principalment, en fonts primàries.
Una altra dificultat que he tingut ha sigut la manca d’imatges o fotografies preses en aquella època, ja que la repressió franquista en va eliminar la majoria, i es desconeixen els propietaris de les que queden. Només Maxi Antequera conserva una col•lecció pròpia, de la qual n’adjunto còpies de les fotografies al l’apartat de fotografies.


L’últim inconvenient ha estat la meva poca competència en qüestions d’informàtica i de gestió de dades a l’hora d’elaborar la meva pròpia pàgina web del treball de recerca, en la qual hi ha molta informació referent al partit i a la seva història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada